PRODUCTES I CUINA LOCAL
La nostra és una terra amb gran diversitat i riquesa de producció agroalimentària que es cultiva, s’elabora, o es produeix per petits empresaris. La qualitat i la proximitat són dos dels millors atributs per definir aquests productes.
Compra, cuina, menja i beu… alimenta’t dels productes d’aquí!
Els trets diferencials que configuren la comarca de les Garrigues marquen també la cultura gastronòmica de la zona: rica en productes autòctons de qualitat.
La cuina tradicional es fon amb la nova cuina moderna emprant ingredients de primera matèria garriguenca com l’oli de DO de les Garrigues, les ametlles, les verdures de l’hort, la fruita dolça, herbes, mel i condiments de la terra, un bon vi de la DO Costers del Segre… Aromes de tota la vida amb tocs de modernitat.
L’oli d’oliva verge extra sempre és el principal protagonista del gran assortiment de plats que la cuina garriguenca ofereix. I les olives arbequines no poden faltar en tot aperitiu.
Alguns dels plats típics vinculats històricament a la pagesia de les Garrigues, són l’olla barrejada, les faves i els caragols bullits amb allioli. La botifarra negra feta a casa, la cansalada amb mongetes o l’escudella són uns altres plats comuns a tots els pobles de les Garrigues, així com els caragols a la llauna, plat típic i estrella del Restaurant Cal Ferran de Bellaguarda.
La cassola de tros és una tradició gastronòmica popular, i a Bellaguarda, tot sovint es cuina amb carn de porc senglar en molts dels àpats populars que s’organitzen al municipi.
Les orelletes són el dolç típic de Festa Major, fer-les a casa ha estat una tradició que ha arribat fins als nostres dies, i actualment també se’n poden comprar als comerços locals.
Oli, fruit de la dedicació, excel·lència i origen

Els pagesos de Bellaguarda, tots a una, produeixen un oli d’oliva verge extra d’arbequina de qualitat excepcional, ho fan compaginant la passió per la tradició al camp, amb la tecnologia més avançada. La profunda dedicació en tot el procés, el tractament natural de l’oliva, la curosa elaboració al molí i les particularitats de la zona de les Garrigues Altes, aporten uns trets diferencials a aquest oli.
Les seves propietats i qualitats naturals el fan un aliment indispensable dins la reconeguda i saludable dieta mediterrània.
Descobreix més i tasta’l a: www.olisbellaguarda.com
Les olives arbequines constitueixen un aperitiu molt apreciat, les olives directes del camp macerades amb plantes aromàtiques pròpies del paisatge garriguenc.
Ametlles, tradició de terres de secà

Les Garrigues ha estat tradicionalment terra de cultiu de l’ametlla. Les varietats autòctones son la Comuna, la Llargueta i la Marcona. L’ametlla requereix un clima i unes cures específiques, que les terres de Bellaguarda els hi proporcionen per poder produir un fruit únic pel seu sabor incomparable i que gaudeix d’un reconeixement especial entre els experts.
Trencades, pelades, i crues o també podem consumir-les lleugerament processades, com les ametlles amb sal o les garapinyades. Receptes típiques i tradicionals conegudes a totes les cases de Bellaguarda.
Les Tòfones, un nou cultiu amb futur prometedor

Pagesos de Bellaguarda han estat pioners en la plantació de tòfona a la zona de les Garrigues. L’any 2005, aprofitant l’arribada del reg Garrigues Sud es van plantar les primeres hectàrees de tòfona negra. Actualment, aquestes plantacions d’alzines micorrizades de tòfona negra “tuber melanosporum” en un entorn ecològic, lliure de contaminants i pesticides ni adobs, situat a les faldes del Parc Natural del Montsant, gaudeixen d’un entorn privilegiat que aporta terra de qualitat amb el pH idoni i propietats riques amb minerals. A una alçada de 600 m i un clima humit i fresc reforçat amb l’aigua de reg, fan que comptem amb els millors exemplars de tòfona fresca amb destacades propietats organolèptiques.
Gràcies al gos, el millor amic del tofonaire, se recol·lecten les tòfones en el seu punt òptim de maduració, moment en què destaca el seu conegut aroma i sabor, un bé molt preuat per poder gaudir de la millor experiència gastronòmica.
Vinya

Petites explotacions familiars de vinya s’obren camí entre els mosaics agraris de Bellaguarda. Aquí es treballa la terra, es conserva, es mimen les vinyes i els raïms, tenint especial cura en el procés de la verema. Actualment no hi ha cap celler de vi que comercialitzi la seva pròpia marca a
Bellaguarda. Però de les seves vinyes de muntanya per sobre dels 600 m d’altura, en petites parcel·les en pendents entre boscos d’alzines, pins i ginebrons, se n’obtenen uns raïms molt apreciats que es porten a cellers de la comarca per elaborar vins de prestigi sota la denominació Costers del Segre subzona Garrigues.
