Turisme

Què has de saber sobre Bellaguarda?

Bellaguarda, un petit poble de les Garrigues Altes amb 301 veïns. Un poble amb serveis, actiu, amb gent excel·lent i un oli d’oliva espectacular, en un gran marc natural. A 639 m d’altitud, està situat a la part sud de la comarca de les Garrigues, al límit amb el Priorat i la Ribera d’Ebre.

El nom de Bellaguarda, i la configuració del seu nucli

Antigament es coneixia amb els noms de Pobla o Pobleta de Bellaguarda i de la Granadella. L’any 1937, després de sotmetre-ho a referèndum, canvià el nom per Bellaguarda. Entre 1939 i 1983 passa a anomenar-se Pobla de la Granadella i el 1983, adoptà el nom actual.

El nucli històric transcorre entre un llarg desnivell. A la zona més alta, el carrer Major, construït damunt d’un single, les cases descansen sobre una roquera visible. Al final del carrer trobem la plaça de l’església on destaca una creu gòtica i un mirador des del qual s’aprecia una esplèndida vista de l’horta lleidatana i els contraforts dels Pirineus. L’església dedicada a Sant Antoni Abat i d’origen gòtic, s’alça al final del carrer i descansa sobre la roquera amb una bella portalada a la façana. En els murs laterals, unes petites finestres s’obren a la part superior, juntament amb els pesats contraforts, mentre que a l’oest, l’absis octogonal sobresurt damunt la roquera. La nau interior és neoclàssica, data del segle XVIII. Del seu majestuós Altar Major d’estil Barroc, no se’n conserva res, ja que va ser destruït durant la Guerra Civil. Però sí que conserva les pintures originals, unes grans grisalles als laterals de l’altar major que van ser descoberts i restaurants després de dècades sota capes de pintura blanca.

El carrer Ball i Pou, també conformen el nucli antic del poble, amb cases, algunes d’elles de pedra, on s’hi poden veure escuts del segle XVIII. Aquest últim deu el seu nom al Pou de la Vila, situat a la Vall dels Horts, perfectament conservat i amb arc ogival, al qual s’arriba seguint aquest carrer.

Bellaguarda, un poble contemporani i adaptat en l'actualitat

Actualment els seus veïns estan treballant plegats en un Pla Estratègic de desenvolupament local per fer passes que avancin cap a un futur actiu, dinàmic i d’oportunitats per Bellaguarda. Ubicats en un espai natural de qualitat i bona situació, és zona privilegiada per la pràctica de senderisme i rutes amb BTT.

Els productes locals com l’oli, el vi, les tòfones, destaquen a Bellaguarda, on la terra fèrtil i climatologia els hi aporten qualitat gastronòmica. El sector agroalimentari és un sector econòmic emergent al nostre poble, amb capacitat de crear empreses i ocupació, i s’ha convertit en un
important factor de reforçament d’identitat local.

Bellaguarda està dotada de bons equipaments, infraestructures i alta connectivitat. Zona esportiva, la Sala polivalent, les piscines municipals, botigues, metge, escola, correus. Per això pot esdevenir un lloc òptim per crear un nou projecte de vida familiar.

I per aquelles persones amb esperit emprenedor, que busquen un espai natural, confortable, culturalment intens i un bon veïnatge on viure i treballar, Bellaguarda els hi ofereix l’oportunitat de desenvolupar-se i participar del creixement socioeconòmic de les Garrigues Altes.

La implicació veïnal i el teixit associatiu fan de Bellaguarda un poble ric social i culturalment. Festes, esdeveniments cultuals, gastronomia i trobades, omplen l’agenda de bellreguardins i forans, destacant que l’últim cap de setmana d’agost té lloc la Festa Major amb el tradicional
concurs de paelles i per Sant Marc, el 25 d’abril s’hi celebra la Festa Major d’estiu.

Punt d’Informació Turístic virtual

Vols visitar Bellaguarda, els seus voltants, conèixer les Garrigues Altes o fer senderisme pel Parc Natural del Montsant? Tens dubtes, pregunta!

T’ajudem a programar una bona estada a Bellaguarda i les Garrigues Altes.

Contacte

Si vols contactar de manera ràpida amb l'Ajuntament, omple aquest formulari amb la teva consulta.

No poden llegir? Canvia el text. captcha txt

Començar a escriure i premeu Enter per cercar